Sporun en eğlenceli halleri!

Bu hafta sonu için tüm planlarını iptal et! Al arkadaşını yanına, doğru spora… Bu alternatif sporlar çok eğlenceli!

Yapay zirve tırmanışı

Nedir
Bir dağa tırmanıyormuş hissi veren yapay duvarlara tırmanarak içindeki adrenalin duygusunu ortaya çıkarabilirsin! Amaç ise, denge ve esnekliğini kullanarak girinti ve çıkıntıları aşmak, zirveye ulaşmak.

Nasıl yapılır

İyi bir tırmanışın püf noktası birçok şeyi aynı anda düşünebilmek ve uygulamaktan geçiyor. Denge, esneklik, güç ve bir sonraki adımın önceden planlanması çok önemli. Dersin başında, kullanacağın malzemeleri tanıyorsun ve kullanma şekillerini öğreniyorsun. İki el ve iki ayak olmak üzere, duvarla temas halinde olduğun toplam 4 nokta var. Tırmanış ve inişte her seferinde bir noktayla hareket ediyor ve diğer üç noktayla tutunmaya devam ediyorsun. Daha kolay tutu-nabilmek için içe “basış”, “burun”, “taban basışı” ve “topuk tutma” gibi adım tekniklerini uyguluyorsun. Bu sporda, duvarın yüksekliğine göre iki tür tırmanış yapılıyor: 3–5 metre uzunluğundaki duvar tırmanışı “kısa tırmanış” ya da “Bouldering”; 5 ila 25 metre tırmanışları ise, “Sport Climbing” olarak biliniyor.

Gerekli malzemeler

Özel tasarlanmış, hafif, esnek ve kaymaz tırmanış ayakkabıların olmalı. Duvara tam hakimiyet için ayakkabını, gerçek numarandan bir numara küçük seçebilirsin!

Nerelerde yapılır

Sportive MKM Kültür Merkezi, Club Sporium: 0212 352 02 90
Atölye Outdoor Sports&Equipments: 0212 236 05 95 www.atolye.org
Boulderhane: 0212 251 03 81 www.boulderhane.com

Orienteering 

Nedir

İngilizce’den gelen “orienteering” terimi, harita ve pusula kullanarak, özel bir topografya üzerinde işaretlenmiş bir dizi kontrol noktasını bulmak anlamına geliyor. Orienteering genelde “düşünce sporu” olarak tanımlanıyor. Çünkü, harita okuma ve hızlı karar verebilme gibi özellikler gerektiriyor.

Nasıl yapılır

Önceden özel haritası hazırlanmış bir araziye belli sayıda kontrol noktası yerleştiriliyor. Noktalar bir orienteering bayrağı ve bir zımba ile işaretleniyor. Ayrıca yerleri harita üzerinde de belirtiliyor. Sporcunun görevi, start aldıktan sonra bu noktaları haritadan bakarak ve pusula kullanarak bulmak ve en kısa zamanda bitiş noktasına ulaşmak. Doğru noktayı bulunca yarışmacının elindeki kontrol kartının kutusunu o noktadaki zımba ile delmesi gerekiyor. 15 noktayı da bulursa, yani elindeki kartın üzerine 15 noktanın zımbasını basarsa, bitiş noktasına geldiğinde hakemler onun noktaları bulup bulmadığını ellerindeki anahtar karttan kontrol ediyorlar. Bu işlemi en kısa sürede yapan kazanıyor.

Gerekli malzemeler

Orienteering için sana gereken tek malzeme pusula.

Nerelerde yapılır

İstanbul Orienteering Spor Kulübü Derneği: 0212 281 79 75
www.istanbulorienteering.org

Trekking 

Nedir

Bir rehber eşliğinde yapılan uzun yürüyüşlere “trekking” deniyor. Zaten “trekking” sözcüğü de, İngilizce’de “doğal engellerle dolu araziyi bir ulaşım aracı kullanmaksızın yürüyerek aşmak” anlamına geliyor.

Nasıl yapılır

Öncelikle yürüyüşün yapılacağı parkur belirleniyor. Bu parkur, küçük yöre, dağ köyü veya bir yayla olabiliyor. Yürüyüş süresi seçilen bölgenin zorluk derecesine göre değişiyor. Orta dereceli bir parkur yaklaşık olarak 5–6 saat sürüyor. Bu saatler boyunca kalabalık ve gürültülü şehir hayatından bir süreliğine de olsa uzaklaşıp doğayla baş başa bir gün geçirmiş oluyorsun.

Gerekli malzemeler

Rahat bir yürüyüş ayakkabısı, orta boy bir sırt çantası, yedek giysi, fotoğraf makinesi ve su şişesi mutlaka yanına alman gereken malzemeler.

Nerelerde yapılır

Türkiye’nin her yerinde yapabileceğin bu spor için turizm şirketlerini de arayabilirsin!

MounTRain Outdoor Academy: 0212 279 58 44 www.mountrain.com
Gezici Yak: 0212 238 51 07 www.geziciyak.com
Bukla: 0212 245 06 35 www.bukla.com

ATV safari
Nedir 

ATV (All Trail Vecihle), üstü açık arazi araçlarının adı. Bu araçlar kar, çamur demeden her türlü arazide ilerleyebiliyorlar. Bu araçlarla yapılan keşif turlarına da “ATV safari” deniyor.

Nasıl yapılır

Önce safarinin yapılacağı ormanlık araziye gidiyorsunuz. ATV ile geçtiğin parkurlar kolay, orta ve yüksek seviye olmak üzere üçe ayrılıyor. Bu üç parkurun da kendine ait özellikleri var. Kimi zaman çamurlara batıp çıkıyorsun kimi zaman da geniş çayırlardan geçiyorsun. İstersen bir yerlerde durup yemek bile yiyebiliyorsun! Bu sporu yaparken hem doğa güzelliklerini görmüş olacak hem de ATV sürme keyfini yaşayacaksın.

Gerekli malzemeler

Çizme, kask ve yağmurluk gereken başlıca malzemelerden.

Nerelerde yapılır Turka Spor Organizasyonları: 0216 346 05 50 www.atvturka.com
ATV Academy: 0216 338 86 15 www.atvakademi.com

Kaynak: Milliyet

Paylaş

Yorumlar