Pizza sipariş listesinin vazgeçilmezi

Türk halkının yaz aylarında en çok pizza ve İtalyan mutfağını tercih etmesi Akdeniz beslenme tipi açısından aslında beklenen bir sonuç.

Yaz sıcağında acıkınca ilk aklıma gelen meyve veya zeytinyağlı sebze yemek olur bir de cacıktan vazgeçemem. Çünkü bunaltıcı bir havada sıcak ve yağlı bir yemek vücudumu daha fazla yoracak diye düşünürüm. Danışanlarıma da yazın  daha hafif beslenmelerini bol meyve ve sebze tüketmelerini öneririm.

Tabii sıvı alımı da çok önemli; su, ayran, maden suyu, az şekerli limonata yaz aylarının favori içecekleri bana göre. Ben böyle düşünürken e-mailime gönderilen bir istatistik sonucu beni çok şaşırttı doğrusu.
Yemek sepeti, dokuz lokasyonu baz alarak bir araştırma yapmış ve yaz aylarında EN ÇOK SİPARİŞ EDİLEN yemekleri saptamış. Buna göre pizza ve İtalyan mutfağı, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir ve Kocaeli’de ilk sırada yer alıyor. En fazla fast-food siparişi veren şehir ise kebaplarıyla ünlü olan Gaziantep. Kıbrıs’taki kullanıcıların ilk tercihi dünya mutfağından yana olurken, Bursalılar kebap ve Türk mutfağından kesinlikle vazgeçmiyormuş.

Seçiminiz sebzeliyse iyi
Türk halkının yaz aylarında en çok pizza ve ?talyan mutfağını tercih etmesi Akdeniz beslenme tipi açısından aslında beklenen bir sonuç. Yazın galibi olan pizza, İstanbul ve Ankara’da yüzde 31, İzmir’de yüzde 39, Antalya’da yüzde 54 ve Eskişehir’de yüzde 39 ile ilk sırada yer alıyormuş. Pizza, içinde birçok besin öğesini aynı anda içermesi açısından dengeli bir seçim olarak düşünülebilir. Çünkü hammadde olarak ekmek ve peynir içermesi iki besin grubunu sağlamış oluyor.
SEÇTİĞİNİZ PİZZA sebzeli olarak seçilmişse iyi, ancak doymuş yağ ve kalori oranı yüksek şarküteri ürünü ağırlıklı ise yaz ayları için biraz tehlikeli. Yanında tercih edilen içecek de önemli. Şekerli bir içecek yerine ayran, maden suyu veya su yaz ayları için iyi bir seçim olur. Bu verilere göre fast food ve sandviçi en çok tercih eden illerin başında Gaziantep geliyor.  Gaziantep’te yüzde 35 ile fast food ve sandviçin ilk sırada olması dikkat çekiyor. Daha önce yapılan bir çalışmada Gaziantep halkının yüzde 40’ının normal kilosundan fazla olduğu ortaya konmuştu, bu yüzden bu sonuç hiç şaşırtıcı değil. Bu konuda Gaziantep halkının bence acilen yardıma ve beslenme bilincinin artırılmasına ihtiyaç var. Özellikle gençler ve çocuklar için egzersiz özendirici çalışmalar yapılması,  temel beslenme bilgilerinin öğretilmesi.

Gençler hazır yemek
Dokuz şehrin ortalamasına bakıldığında yaz aylarında sipariş verenlerin yüzde 42’si 23 -28 yaş grubundaymış. Bu yaş grubunu yüzde 25 ile 18 -22 yaş arasındaki gençler izliyor.  29 -35 yaşları arasındakler ise sipariş verenlerin  yüzde 20’sini oluşturarak üçüncü sırada bulunuyor. Yazın sıcak günlerinde yemek siparişleri saat 19.00 – 24.00 saatleri arasında yoğunlaşıyormuş. Yani geç saatte yemek yiyenlerin oranı yüzde 41. Bu oran hiç de az değil oysa akşam yemeğini ne kadar erken yerseniz midenize, rahat bir uyku için bedeninize ve metabolik hız açısından da kendinize iyilik yapmış olursunuz.

Sürekli dışarıdan yemek siparişi verenlere öneriler

1. Mutlaka yeme günlüğü tutun, her gün yediklerinizi kaydedin. Bu şekilde hep aynı seçimleri yapmak ve tek yönlü beslenme tehdidine karşı farkındalık yaratabilirsiniz.
2. Dışarıdan yemek istiyorum diye markete gitmekten vazgeçmeyin, alışverişe düzenli gidin ve  mutlaka evde taze meyve, sebze ve yoğurt, süt bulundurun.
3. Siparişlerinizi önceden planlayın, mümkünse her hafta için yedi günlük plan yapın. Bunu yaparken:
2 gün sebze veya baklagile yer verin, yanına evden yoğurt veya ayran ekleyin.
2 gün ızgara balık veya ton balığı veya füme balıkla salata tercih edin, yanında kepek ekmek sipariş edin.
2 gün ızgara tavuk veya et olan bir seçim yapın, salata soslarına dikkat edin. Sossuz isteyip evde kendiniz zeytinyağ ve limon ekleyin.
Garnitür olarak patates veya pilavı sadece haftada 1 gün tercih edin, diğer zamanlarda sebze isteyin.
1 gün pizza veya makarna veya noodle veya sandwich gibi daha yüksek karbonhidratlı bir seçim yapın.
4. Yemek saatini geciktirmemeye çalışın ve yemek sonrası ara öğün olarak mutlaka taze meyve tüketin.
5. Öğle yemeğinizdeki seçim ile akşam yemeğinizin aynı olmamasına dikkat edin.
6. Akşam yemeklerinde doyma problemi yaşıyorsanız sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve öğleden sonra ara öğünü düzenli tüketin böylece akşam daha az acıkırsınız.

Paylaş

Yorumlar